Clicky

Arkiv

Vi samlar kontinuerligt filmer och annan dokumentation om slöjd och konsthantverk på Åland.
Både aktuellt och historiskt material.

En stor del av materialet tillhör föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk, övrigt material har vi tillstånd att använda och länka till.

Vår vision är att materialet ska vara till nytta i skolor och utbildningar och väcka intresse hos dig som privatperson.
Hänvisa gärna till Viligt.ax när du använder materialet – och tipsa oss gärna om material som saknas. Både nytt och gammalt!

Filmer producerade av Ålands Slöjd & Konsthantverk

Hantverkarporträtt - Linda von Köhler

Ålands Slöjd & Konsthantverk har låtit producera hantverkarporträtt av åländska hantverkare 2022-2023.

Här är det modedesigner Linda von Köhler som berättar om sin verksamhet, vad som inspirerar henne och vad som är viktigt för henne som konsthantverkare och företagare.  

Svenskt prat, svenska undertexter.
Maria Rosenlöf har producerat filmen.
Understöd från Ålands Kulturdelegation och Svenska Kulturfonden har gjort den möjlig.
Tack!

Hantverkarporträtt - Mia Englund

Ålands Slöjd & Konsthantverk har låtit producera hantverkarporträtt av åländska hantverkare 2022. I den här filmen ser vi keramiker Mia Englund berätta om sin verksamhet,  vad som inspirerar henne och varför hon valt att leva som hantverkare.  

Svenskt prat, svensk undertexter. Maria Rosenlöf har producerat filmen. Understöd från Ålands Kulturdelegation och Svenska Kulturfonden har gjort den möjlig. Tack!

Hantverkarporträtt från Åland - Lotta Gustafsson

I den här filmen ser vi Lotta Gustafsson från Stickstugan / Lottas Keramik som berättar om vad som inspirerar henne, varför hon valt att leva som hantverkare och vad det är som ger henne glädje med ett sådant liv.

En glimt av åländskt hantverk - 2021

4 åländska hantverkare visar hur deras produkter kommer till och berättar om vad som inspirerar dem, varför de valt att leva som hantverkare och vad det är som ger dem glädje med ett sådant liv.

I filmen medverkar Ann Eriksson, textiltryckare, Annika Åkerfelt, guldsmed, Saija Saarela, läderhantverkare och Siv och Simon Linney, keramiker. Luvidfilm har producerat filmen. Understöd från Ålands Kulturdelegation och Svenska Kulturfonden har gjort den möjlig.

Hantverkarporträtt från Åland - Sture Ahlström

Ålands Slöjd & Konsthantverk har låtit producera hantverkarporträtt av åländska hantverkare 2022. I den här filmen ser vi Sture Ahlström som berättar om vad som inspirerar honom, varför han valt att leva som hantverkare och vad det är som ger honom glädje med ett sådant liv.

Filmer producerade av andra

Ting för handen, ögat och själen - 1

Ting var en dokumentärserie i åtta delar med Peter Winquist som programledare som visades i TV Åland 1990 – 1991.

I programmet får vi träffa olika åländska hantverkare och bekanta oss med åländsk hantverkskultur.

Del 1.

Längd: 22 min
Produktionsbolag: Ålands Videoproduktion Medverkande: Uno Jansson, Kitty Strandvik.

Programledare: Peter Winquist. Foto och redigering: Christian Stormbom. Producent: Ulf Weman.

The cokery of art: Indigo (Isatis Tinctoria) - Katja Syrjä

Katja Syrjä framställer indigo, blå färg av vejde. Finskt tal och engelsk text. Kalle Wetterström har producerat filmen 2021.

PÅ och den röda halsduken

En film om silversmeden Per Åke Johansson som även var med och startade upp och drev Ålands Hantverksskola 1989-2006.
Filmen är gjord av Kalle Wetterström.

Jussi Mäkelä - Jussis Keramik

Jussi Mäkelä (f. 1944 i Gustavs, Finland) kom till Åland 1977 med sitt företag Jussis Keramik (verksamhetsår 1977-2017).

Han utvecklade keramikverksamheten med glashyttor i stenmagasinet vid Nygatan i Mariehamn samt i Tervakoski.

Pelago film och media har gjort filmen om Jussi Mäkelä som grundade Jussis Keramik.

Det är den tredje filmen i en serie om konsthantverkare. Filmen har skapats i uppdrag av Ålands museum som en del av arbetet med konsthantverk- och designsamlingen.

Keramiker Judy Bradley

Keramiker Judy Bradley kommer ursprungligen från England där hon studerade vid Amersham College of Art.

Från London flyttade hon till Gustavs i Finland för att jobba i en keramikverkstad.

År 1978 kom hon till Åland och jobbade på Jussis Keramik fram till 1992. Sedan dess arbetar hon självständigt som keramiker.

Idag är hennes verkstad belägen i Gölby, Finström.

Pelago film och media har skapat filmen om Judy på uppdrag av Ålands museum. Filmen har skapats som en del av arbetet med samlingen för konsthantverk och design och är en av de två första filmerna i en serie om konsthantverkare.

Formgivare och keramiker Peter Winquist

Formgivare och keramiker Peter Winquist flyttade från Tenala på fastlandet till Åland som tioåring. Efter studier i Göteborg fick han jobb som formgivare och keramiker på fabriken Arabia i Helsingfors.
Under sin tid på Arabia jobbade han också som keramikkonsult i mellanöstern och efter det blev han formgivare och konstnärlig ledare för företaget Pentik. I början av 1980-talet flyttade han tillbaka till Åland och har nu en egen keramikstudio i Överby, Eckerö.

Pelago film och media har skapat filmen om Peter på uppdrag av Ålands museum. Filmen har skapats som en del av arbetet med samlingen för konsthantverk och design och är en av de två första filmerna i en serie om konsthantverkare.